Solo Muziekverhalen

De solomuziekverhalen zijn geïnspireerd door menselijkheid en de natuur en bevatten regelmatig ook een 'wonderlijk' element. Het zijn tijdloze verhalen waar mensen zich in kunnen herkennen, met thema's die vaak uitnodigen om nog even bij stil te staan. Naast één of meer fluiten worden ook andere instrumenten of een lied gebruikt voor het creëren van een sfeer. Bijvoorbeeld een oceandrum, die zo realistisch klinkt dat het lijkt alsof je zelf aan het strand bent.


Er zijn verhalen voor volwassenen en kinderen. Yvonne wordt geregeld door koren, scholen en andere instellingen gevraagd om een nieuw muziekverhaal te schrijven en te vertellen i.v.m. een speciale gelegenheid. Zo ontwikkelde ze in samenwerking met het Pauluskoor Vlaardingen voor het 750-jarige bestaan van de stad het verhaal Het geheim van de Vlaerdingsche Kerstnacht (2023); een verhaal over Vlaardingen, waar het visserijverleden een centrale plek kreeg. Voor een bijeenkomst met thema zingeving in een psychiatrische kliniek vertelde ze haar muziekverhaal Marcus en de Zee (2024), waarin het thema verlies en (overwinnen van) angst centraal staat.


De lengte van de muziekverhalen varieert tussen een half uur en 40 minuten. De verhalen voor de allerjongste kinderen zijn volledig interactief, voor de oudere kinderen zijn er interactieve momenten binnen het verhaal, voor volwassenen zijn er in principe geen interactieve elementen, maar die kunnen naar wens wel toegevoegd worden. 

Solo muziekverhalen

Marcus en de Zee

Het is het jaar 200. Marcus is zouthandelaar en moet voor een handelsreis voor het eerst de zee oversteken. Enige tijd daarvoor is het schip van zijn vader op diezelfde zee vergaan. Marcus voelt een onbeschrijfelijke angst als hij bij de zee staat. Hij durft niet te vertrekken en moet daar wat aan doen. Maar wat?


"Verteller en musicus Yvonne Rietbergen neemt je mee terug in de tijd met een prachtige combinatie van verhaal en muziek. Maar eigenlijk speelt tijd geen rol. Het verhaal van Marcus is een verhaal waarin we onszelf kunnen herkennen. Een verhaal over menselijkheid; over angst en kwetsbaarheid, hoop en vertrouwen."


De inspiratie voor dit verhaal kwam na een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar staan altaarstenen die werden geschonken aan de godin Nehalennia als dank voor een veilige zeereis. Eén van de bewaard gebleven stenen is een dankoffer van Marcus, zouthandelaar uit Keulen.

Het zeemeisje


Een rotsige verlaten kust, een vissershuis met klapperende luiken in de eeuwige wind en een vrouw, die onweerstaanbaar aangetrokken lijkt te worden door de zee...

 

Een geheimzinnig en spannend verhaal over een vrouw in een kleine gemeenschap, verteld vanuit het perspectief van haar dochter. De dochter ontdekt dat haar moeder niet helemaal geaccepteerd wordt in het dorp. Plotseling ziet ze alles wat haar vertrouwd is in een ander daglicht en ze begint haar moeder in de gaten te houden om te zien of de beweringen kloppen.


Dit verhaal bevat in de kern elementen van een oud volksverhaal. Ik heb het bewerkt tot een nieuw verhaal, maar de clou behouden.

Schemerwezen


Iedereen kent het schemerwezen dat in de bossen woont en regelmatig het dorp passeert. Maar hoe goed ken je iemand echt? Het dorpsmeisje Marise bouwt in het geheim een band met het wezen op. Maar op een dag voelt ze zich genoodzaakt haar geheim te vertellen. De mensen staan versteld als zich plotseling een volledig andere waarheid over het schemerwezen ontvouwt.


Dit verhaal klinkt als een sprookje en zo begint het ook. Toch blijkt het uiteindelijk helemaal geen sprookje te zijn. Het gaat over stereotypen, je eigen weg vinden en diepe verbondenheid met elkaar.


De inspiratie voor dit verhaal kwam tijdens een bezoek aan Duitsland; een gebied met uitgestrekte bossen, mijnen en grotten. Ik werd geraakt door een oude foto van iemand die daar vroeger leefde en werkte.

De fluitspeler

Voor kinderen van 7-12 jaar, interactief


Een geheimzinnige fluitspeler komt terecht in een stad met een groot verkeersprobleem. Dat is een kolfje naar zijn hand, want problemen oplossen is zijn specialiteit. Hij heeft het eerder gedaan. Maar of het een goed idee is??


Een geheimzinnig en grappig verhaal met een aantal interactieve elementen. 

De kikkerprins

Voor kinderen in groep 1/2, interactief


Ooit gehoord van de kikkerprins? Die kikker die de gouden bal van de prinses terugbracht, een kus van haar kreeg en veranderde in een heuse prins? Dat was het eind van het sprookje, maar het verhaal begon toen pas echt. En dat viel helemaal niet mee… Want wat te doen als je benen iedere keer weer in de knoop raken tijdens een koninklijk dansfeest, en je de smaak van een sappige vlieg maar niet kan vergeten? En dan die prinses!

Kom luisteren naar het echte verhaal. Het was zeker geen sprookje, maar wel heel grappig.


Sprookjes laten vaak een traditioneel ideaalbeeld zien: prins en prinses trouwen met elkaar en ze leefden nog lang en gelukkig. Daarom begint dit verhaal eens waar het sprookje stopt! Het staat bol van de interactie en er valt veel te lachen. ik ontwikkelde het voor de kinderboekenweek 2022 met thema Gigagroen.

Verhalen van Prikkie de Egel

Muziek en verhaal voor peuters 2-4 jaar


Handpop Prikkie beleeft allerlei avonturen, afhankelijk van het seizoen. De kinderen kunnen naar hartenlust meedoen.


Prikkie is de lieveling van alle peuters, en, eerlijk gezegd, ook van heel wat oudere kinderen. Maar deze voorstellingen / workshops zijn bedoeld voor de allerjongsten. Kleine verhaaltjes met herkenbare thema's voor het jonge kind, gecombineerd met allerlei muziekactiviteiten, liedjes, instrumentjes, attributen en beweging.