Lezingen, cursussen en lecture-recitals

Yvonne verzorgde cursussen en lezingen in diverse bibliotheken en volksuniversiteiten. Doordat ze de cursussen/lezingen zelf ontwerpt en schrijft, is het mogelijk nauw aan te sluiten bij de wensen van de opdrachtgever. Een lezing of cursus wordt altijd ondersteund door afbeeldingen via een beamer en door prachtige geluidsfragmenten. 

 

In plaats van een lezing is ook het lecture-recital mogelijk. Het lecture-recital is een lezing geïllustreerd met life muziek. Een lezing en concert in één dus, waarbij de gesproken toelichting verder voert dan de gebruikelijke toelichting bij een concert. Het lecture-recital kan gegeven worden met ensemble De Blauwe Lijster of solo. Yvonne kan ook inleidingen bij een al bestaand concert verzorgen.

 

Yvonne schrijft tevens teksten en toelichtingen in opdracht. Recentelijk verscheen een artikel van haar hand in het tijdschrift Muziek & Liturgie.

 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van lezingen, cursussen en lecture-recitals. Voor meer informatie of boekingen kunt u contact opnemen via de contactpagina.

 

Lezingen:

De Matthäus Passion van J.S. Bach nader bekeken

Back to the basics; het gregoriaans

Monteverdi en zijn tijd

Buxtehude

Mozart, leven en werk

J.S. Bach, leven en werk

Muziek in de kersttijd door de eeuwen heen

 

Cursussen:

Muziekgeschiedenis in vogelvlucht (Kennismaking met de muziekgeschiedenis)

Muziekgeschiedenis van middeleeuwen tot heden 

Het geheim van de componist (leven en werk van een aantal grote componisten)

Maak muziek bekend; een uniek concept waarin muziek, achtergronden, muziektheorie en samen musiceren aan bod komen. De eerste versie van deze cursus ontstond vanuit een samenwerking met Lydia Nagel. 

 

Lecture-recitals:

De grote geschiedenis van een eenvoudig instrument; blokfluit en dwarsfluit onder de loep.

Sweet sounds; muziek van de Britse eilanden. Splendid isolation of Europese smeltkroes?

 

 

Yvonne Rietbergen © 2010 • Updated: februari 2019