Peutermuziek en coaching Yvonne geeft les bij diverse kinderopvangorganisaties en bij muziekschool Pijnacker. Voor de cursus aan de muziekschool kunt u zich opgeven via de site van de muziekschool www.muziekschoolpijnacker.nl Zie hieronder een toelichtende tekst over de cursus.

Via de muziekschool is Yvonne tevens werkzaam als muziekdocent en coach voor leerkrachten in het basisonderwijs. Door het geven van muzieklessen en coaching aan de leerkracht wordt gestreefd naar meer muziek in de klas.

 

Cursus peutermuziek muziekschool Pijnacker

Laat je meevoeren naar een muzikale wereld en kom zingen, spelen, bewegen,

luisteren en ontdekken. De lessen zijn bedoeld voor peuters met hun (groot)ouder of verzorger. Tijdens de fantasievolle lessen gebruiken we allerhande materialen, zowel muzikale als buiten-muzikale. De muziekinstrumentjes die aan bod komen zijn speciaal geschikt voor het jonge kind. De seizoenen vormen een belangrijke inspriratiebron voor

liedjes en activiteiten in de les. Yvonne creëert een veilige en rustige sfeer die kinderen en ouders stimuleert om mee te doen en zichzelf te zijn. Doel van de lessen is om op speelse wijze een aantal facetten van muziek en muziek maken te ervaren en daar samen vooral veel plezier aan te beleven. Want plezier en interesse gaan hand in hand en zo kan een fundament gelegd worden voor een leven lang genieten van muziek. De lessen kunnen ook een aanzet of verdieping zijn om thuis meer met muziek bezig te zijn.

 

Blokfluitles, blokfluitensemble, muziek voor peuters en coaching

 

Yvonne geeft blokfluitles aan beginners en gevorderden in haar privé praktijk in Delfgauw. Leerlingen met enige ervaring kunnen tevens meespelen met het blokfluitensemble. Daarnaast geeft ze peutermuziek bij een aantal kinderopvangorganisaties en is ze verbonden aan muziekschool Pijnacker. Hieronder staat meer specifieke informatie over de blokfluitlessen voor kinderen en volwassenen, het blokfluitensemble, peutermuziek en coaching. Aanmelden en meer informatie is mogelijk via de contact pagina.

 

Kinderen die blokfluit willen gaan spelen: Het is mogelijk om vanaf 5 jaar blokfluit te leren spelen. We beginnen aanvankelijk op het gehoor zodat de blokfluit optimaal en zonder belemmering kan worden verkend. Na een aantal lessen wordt kennis gemaakt met het notenbeeld. Spelenderwijs wordt er gewerkt aan maat, ritme, etc., blokfluittechniek en muzikaal gehoor. Zelf uitproberen en ervaren staat centraal. De lessen zijn wekelijks. Omdat Yvonne de eigen inbreng en persoonlijke ontwikkeling van de leerling in de les erg belangrijk vindt, zijn de lessen individueel of in kleine groepjes (maximaal 3 kinderen). Elke leerling heeft zo de kans ongehinderd en in eigen tempo blokfluit te leren spelen. Gedurende het jaar wordt er regelmatig samengespeeld op bijzondere momenten als sinterklaas of kerst of voor een uitvoering.

 

Volwassen beginners, instromers, gevorderden: We bekijken samen wat de wensen zijn en gaan aan de hand daarvan aan de slag. Volwassen beginners kunnen starten op sopraan/tenor of alt. De lessen kunnen wekelijks zijn, maar dat hoeft niet. Er kan ook voor een ander interval gekozen worden.

Er zijn mensen die al eerder blokfluit gespeeld hebben, bijvoorbeeld als kind, en het leuk vinden om het spelen weer op te pakken. Vrijwel altijd komen de oude kennis en vaardigheden weer snel terug en is het spelen een bron van plezier.

Bij gevorderde leerlingen kijken we samen naar het repertoire dat al gespeeld is en kiezen we in overleg nieuw repertoire.

 

Het blokfluitensemble, voor volwassenen en jongeren, komt één keer per maand bij elkaar op donderdagavond. In goede sfeer wordt samen muziek gemaakt. Het niveau is gemiddeld; sopraan en alt spelen is gewenst. Daarnaast is het mogelijk in het ensemble de tenor of bas te (leren) bespelen. Elk jaar zijn er een aantal voorspeelmomenten waar we in de repetities naar toe werken. We spelen diverse muziekstijlen, van renaissance tot modern. Je krijgt de muziek van tevoren om in te studeren. Twijfel je over het niveau, kom dan een keertje proberen.

  

De sopraanblokfluiten die de kinderen (beginners) gebruiken zijn de zogenoemde 'droomfluiten' van Mollenhauer. Deze fluiten zijn speciaal voor kinderen ontwikkeld en daardoor voor hen gemakkelijker te bespelen. Yvonne geeft graag meer informatie tijdens de proefles / eerste les. Overleg altijd met de docente voor u een fluit aanschaft, want er zijn veel, kwalitatief slechte, blokfluiten op de markt. Voor het allereerste begin is het mogelijk een sopraanblokfluit van Yvonne te huren voor 1 euro per les plus borg.

Yvonne Rietbergen © 2010 • Updated:februari 2019